Είδη κλαρίνων

Τα βασικά είδη του κλαρίνου είναι δύο .
Το κλαρίνο σε σύστημα Oehler (θα το ακούσετε και σαν muller ή albert) το χρησιμοποιούν και οι δημοτικοί οργανοπαίχτες  και

Το κλαρίνο σε σύστημα Boehm (το πιο διαδεδομένο σύστημα στην κλασική μουσική και στις μπάντες) .

Οι διαφορές τους είναι στα κλειδιά τους.

Το σύστημα Oehler χρησιμοποιεί λιγότερα κλειδιά από το σύστημα Boehm πράγμα που το καθιστά πιο εύκολο στην εκμάθηση του, άλλα παράλληλα απαιτεί μεγάλη δεξιοτεχνία στα γρήγορα περάσματα.

Βέβαια το σύστημα Boehm είναι αυτό που δίνει την μεγαλύτερη ελευθερία και ευελιξία στον μουσικό, δίνοντας του κλειδιά για να μπορέσει να αναπαράγει όλες τις νότες και για αυτό το λόγο έχει τον πρώτο λόγο σήμερα στα Ωδεία και στις συμφωνικές ορχήστρες.

Το κλαρίνο Boehm (υποστηρίζουν μερικοί) μπορεί να αποδώσει και τη δημοτική μουσική και μάλιστα εάν ο μουσικός είναι καλός μπορεί αποδώσει καλύτερα από κλαρίνο με σύστημα Oehler. Άποψη της σελίδας είναι οτι εξαρτάται για ποιά δημοτική μουσική μιλάμε. Γιατί άν μιλάμε για Θρακιώτικο ή Μακεδονίας (με καθαρές βαλκανικές επιρροές) ναί αλλά για τα άλλα είδη μάλλον όχι. Για να μή μιλήσουμε για Ηπειρώτικο όπου δεν μπορεί με κανένα τρόπο να αποδώσει στις απαιτήσεις του με γλυστρήματα, τραβήγματα κ.λ.π.

Ο λόγος επομένως που το Oehler υπάρχει ακόμη σαν σύστημα -και καλό είναι να εξακολουθήσει να υπάρχει- είναι οτι οι δημοτικοί μας μουσικοί το προτιμούν  και με αυτό διδάσκουν στους μαθητές τους, επειδή είναι ευκολότερο στην εκμάθηση και παίζει ευκολότερα τα γλιστρήματα που είναι και η βασική τεχνική στους παραδοσιακούς μουσικούς.


Σύστημα Oehler Έχει λιγότερα κλειδιά περιορίζοντας τον μουσικό σε ταχύτητα και ευελιξία, παίζει δημοτική μουσική, δεν μπορεί να παίξει άνετα κλασική μουσική εξαιτίας των περιορισμών των κλειδιών του, για την ακρίβεια απαιτεί τεράστια μελέτη και εμπειρία για να αποδώσει σε κλασικό ρεπερτόριο.

Επίσης έχει καλύτερη τονικότητα από το Boehm.
Σύστημα Boehm Έχει τόσα κλειδιά ώστε ο μοναδικός περιορισμός υπάρχει μόνο στην ικανότητα του μουσικού, παίζει δημοτική μουσική μειονεκτώντας (έναντι του αντιπάλου του Oehler στα γλυστρήματα , παίζει κλασική μουσική, είναι ευκολότερο στην εκμάθηση του,θεωρείται επικρατέστερο και πληρέστερο από τους σύγχρονους μουσικούς.
Τα συστήματα muller και albert είναι παλαιά συστήματα με πολύ λίγα κλειδιά , πρόγονοι των Boehm και Oehler και σιγά σιγά σπανίζουν .

Πηγές πληροφοριών:
toklarino.blogspot.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *