Σούκας Βασίλης

Ο Βασίλης Σούκας υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους δεξιοτέχνες μουσικούς της παραδοσιακής μας μουσικής.

Γεννήθηκε στο Κομπότι Άρτας το 1931, μέλος της παλιάς οικογένειας Σουκαίων ή “Σαγάνηδων”.

Σε ηλικία πέντε ετών, όπως μας πληροφορεί στο ένθετο του cd ο Γ. Παπαδάκης, μαθαίνει τα βασικά στο λαούτο και ακολουθεί την οικογενειακή κομπανία.
Στα δώδεκα, παίζει σαντούρι, κιθάρα και τσέμπαλο και αρχίζει να μαθαίνει κλαρίνο με δάσκαλο τον Θανάση Νάτσικα.

Στα εικοσιοκτώ του χρόνια έρχεται στην Αθήνα.
Αρχίζει να συμμετέχει στην δισκογραφία δημοτικής και λαϊκής μουσικής, εμφανίζεται σε κέντρα διασκέδασης και κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση.
Θα συνεργαστεί με τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Ross Daly, David Lynch και τον Κυριάκο Σφέτσα, σε δυο έργα του οποίου ήταν ο βασικός ερμηνευτής.
Τελευταία του συναυλία ήταν αυτή στο Μέγαρο Μουσικής το 1993 με τον Ross Daly και τον Μιχάλη Σταυρακάκη, λίγο πριν το θάνατό του.
Το 1985 κυκλοφόρησε από την εταιρεία Praxis το LP με τίτλο «Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική – Η τέχνη του Αυτοσχεδιασμού» σε παραγωγή του Κώστα Γιανουλόπουλου. Πρόκειται για ένα αριστούργημα.

Αποτελείται από έξι κομμάτια: τέσσερις αυτοσχεδιασμούς βασιζόμενους πάνω στους πιο διαδεδομένους “δρόμους” της μουσικής μας (Ουσάκ, Νιαβέντ ή Νιχαβέντ, Σαμπάχ, Χιτζάζ) και δύο ηπειρώτικους οργανικούς σκοπούς (Μπεράτι, Φράσσια). Στα 40 λεπτά που διαρκεί ο δίσκος, ο Σούκας συνοδευόμενος μόνο από δυο μουσικούς (Χριστόδουλος Ζούμπας-λαούτο, Γιώργος Γευγελης-ταραμπούκα) μαγεύει με το βελούδινο ήχο του κλαρίνου του και το δεξιοτεχνικό παίξιμό του.Στους αργόσυρτους αυτοσχεδιασμούς το κλαρίνο “αναλύει” με περίσσια καθαρότητα το εκάστοτε μακάμι, το λαούτο κρατά το ίσο και μαζί με τα κρουστά συμμετέχουν όπου υπάρχει ρυθμική κατάληξη του μουσικού θέματος. Ένα πραγματικό χάδι στο αυτί. Ήχοι που, για τους περισσότερους από εμάς που ζούμε σε μεγαλουπόλεις, μας προσδίδουν ανάσες πραγματικής αναψυχής και ηρεμίας. Η εταιρεία Libra είχε την καταπληκτική ιδέα να επανακυκλοφορήσει τον σπανιότατο αυτό δίσκο σε cd το 1998.

Ακούστε:   Πέργαμος , Συρτό Πρεβεζιάνικο , Πλεύρα , Ο Γιάννος ο περατιανός , Παπαδιά , Λιασκοβίκης , Άρτα

Δείτε:

  

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *