Γεωργόπουλος Θοδωρής




Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του 1968 με καταγωγή  την Κάτω Λάβδανη της επαρχίας Πωγωνίου.
Από πολύ μικρός είχε τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα από τις συναθροίσεις στα γλέντια των γονιών του αλλά και στα τοπικά πανηγύρια της περιοχής όπου κυριαρχούσε η μουσική της Ηπείρου.                      
Αυτά τα ερεθίσματα ήταν καθοριστικά για το μέλλον του κάνοντας τον να αγαπήσει τη μουσική και να ασχοληθεί με την τέχνη του κλαρίνου που τον έκανε να εξελιχθεί σε έναν καταξιωμένο δεξιοτέχνη μουσικό.
Ξεκίνησε σκαλίζοντας μόνος του την πρώτη του φλογέρα για να συνεχίσει στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε την εκμάθηση του κλαρίνου Ήταν δεκατριών ετών όταν ο πατέρας του αγοράζει το πρώτο κλαρίνο έπειτα από έντονη επιθυμία και επιμονή του. Στην αρχή μαθαίνει μόνος του με βάση τα ακούσματα  και το ένστικτο του πηγαίου ταλέντου του ενώ αργότερα κάνει μαθήματα δίπλα σε μουσικούς της οικογένειας Χαλιγιάννη από τον Παρακάλαμο Ιωαννίνων κυρίως τα καλοκαίρια που πήγαινε στο χωριό.  
Λίγο αργότερα συνεχίζει το μάθημα με τους κορυφαίους κλαρινίστες Βασίλη Σούκα και Γιώργο Μπραχόπουλο. Η καλλιτεχνική  και επαγγελματική του καριέρα ξεκινάει πολύ γρήγορα στα δεκάξι του παίζοντας σε κάθε είδους κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους ,βαφτίσεις ,πανηγύρια) καθώς και με χορευτικά συγκροτήματα.

Στα δεκαεννιά επιλέγεται από το θέατρο  Δόρα Στράτου συμμετέχοντας στην ορχήστρα για τις ανάγκες των παραστάσεων παίζοντας για 4 χρόνια μουσική από όλη την Ελλάδα Από τότε έχει συνεργαστεί με πολλούς συλλόγους , σωματεία, Πνευματικά κέντρα Δήμων και πολιτιστικούς φορείς της Ελληνικής Λαϊκής παράδοσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπου έχει ταξιδέψει πολλές φορές.                                                                                   
Εκτός από κλασική αρμονία σπουδάζει και Βυζαντινή μουσική στη σχολή του Σίμωνως Καρά (1990). Οι μουσικές του ανησυχίες όμως δεν σταματούν μόνο στο κλαρίνο και την Ελληνική μουσική , για αυτό συνεχίζει την αναζήτηση σπουδάζοντας  Kaval στην Ακαδημία του Plovdiv στην Βουλγαρία ερχόμενος σε επαφή με μεγάλους εκπρόσωπους της βουλγαρικής μουσικής. Μουσικούς όπως Petar Raltsev , Matio Dobrev  Ivo Papazov καθώς και με τους δάσκαλους του στο Kaval τον Georgi Zeliaskov και Valeri Marinov. Επίσης γνωρίζει τον Angel Gadzev που παίζει Gadoylka και συνεργάζεται μαζί του στην Ελλάδα σε συναυλίες και δισκογραφία. Έτσι διευρύνει τον ορίζοντα του παίζοντας Βαλκανική μουσική  εκφράζοντας έτσι με τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό ήχους και μουσικές φόρμες πέρα από τα στενά  εθνικά σύνορα, με βάση το συναίσθημα. Όλη αυτή η σπουδή είχε σαν αποτέλεσμα την διαμόρφωσή του σε καλλιτέχνη με άποψη και στάση απέναντι στα μουσικά δρώμενα, σεβόμενος πάντα την άξια της Ελληνικής λαϊκής μουσικής με μια όμως διάθεση που πάει τα πράγματα λίγο πιο κάτω, υποστηρίζοντας ότι το είδος αυτό είναι ζωντανό από την στιγμή που υπάρχουν και σήμερα μουσικοί που το υπηρετούν, αποφεύγοντας έτσι μουσειακές προσεγγίσεις που βάζουν τα πράματα στο ράφι. Για αυτό τον σκοπό έχει δημιουργήσει  δικιά του πολυμελή ορχήστρα  συμμετέχοντας σε δεκάδες φεστιβάλ φολκλόρ και ethnic μουσικής σε όλο τον κόσμο.
Επίσης συνεργάζεται με διάφορες ορχήστρες σε κάθε είδους δραστηριότητες σαν σολίστας. Έχει συνεργαστεί κατά καιρούς με μουσικούς και τραγουδιστές από όλο το φάσμα της Ελληνικής μουσικής σκηνής όπως Καρυοφύλλη Δοιτσίδη , Χρόνη Αηδονίδη , Πέτρο-Λούκα Χαλκιά , Ross Daily  Ελένη Τσαλιγκοπούλου , Αναστασία Μουτσάτσου , Ελένη Δήμου , Γλυκερία , Γιώργο Νταλάρα , Διονύση Σαββόπουλο , Ορχήστρα των Χρωμάτων με μεγάλους ψαλτές όπως Λυκούργο Αγγελόπουλο , Θόδωρο Βασιλικό , Θόδωρο Βασιλείου και άλλους.
Επίσης ήταν επί σειρά ετών μόνιμος συνεργάτης της Δόμνας Σαμίου σε συναυλίες και δισκογραφία.
Συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με τον δεξιοτέχνη στο ακορντεόν Δήμο Πολυμέρη κάνοντας μαζί  δυο δίσκους με θέμα την Βαλκανική παράδοση.
ΒΟΡΕΙΟΣ ΘΡΑΚΗ (έκδοση ΕΛ.ΚΕ.ΛΑΜ) 1994 , 
ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ (έκδοση ΑΝΟΔΟΣ) 1997.
Διαθέτει δικό του χώρο ηχογραφήσεων ενώ έχει επιμεληθεί σαν μουσικός παραγωγός και  ενορχηστρωτής τις εξής δισκογραφικές εκδόσεις.
Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ ΣΗΜΕΡΑ (RIA) 1998 ,
ΚΑΛΑΝΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΩΝ (ΑΝΟΔΟΣ)1999,
ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ (ΔΩΔΩΝΗ) 2001 ,
ΠΡΟΣΧΟΡΔΟ 2003 (ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ).
Τραγούδια της Μάνας 2002,
Αραμπάς περνά (Ιερά Μητρόπολις Νικοπόλεως και Πρεβέζης) 2007,
Ακολουθία του Αγίου Χαραλάμπους (Νομαρχία Πρεβέζης) 2008.
Απ' τη χώρα κατεβαίνω(Κωστής Καλαϊτζάκης- καθρέφτης) 2009.
Προσωπική  του δισκογραφία είναι:
ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ(Δήμος Φυλής )1990 ,
ΠΩΓΩΝΙ ΔΕΡΟΠΟΛΗ (Αδελφότητα Κ.Λάβδανης Πωγωνίου) 2004,
ΔΥΤΙΚΗ ΑΝΑΤΟΛΗ(Καθρέφτης).
Έχει διδάξει για δυο χρόνια παραδοσιακά πνευστά στο Μουσικό Γυμνάσιο Αλίμου .

           
Πηγή: http://www.klarino.gr/

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *