Παπαναστασίου Βαγγέλης

Ο Βαγγέλης Παπαναστασίου γεννήθηκε στο χωριό Απαλός της Αλεξανδρούπολης. 

Σε πολύ μικρή ηλικία δέχεται τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα και η αγάπη του για την παραδοσιακή μουσική, τον ωθεί να ασχοληθεί με τα παραδοσιακά πνευστά, κοντά σε παραδοσιακούς μουσικούς της πατρίδας του.

Το 1991 μετακομίζει στην Αθήνα και η επιθυμία του να γνωρίσει σε βάθος την ελληνική μουσική, τον οδηγεί κοντά σε μεγάλους δάσκαλους του ελληνικού παραδοσιακού κλαρίνου, ενώ παράλληλα παρακολουθεί κύκλους μαθημάτων ελληνικής παραδοσιακής μουσικής στη σχολή διάδοσης της εθνικής μουσικής του Σίμωνα Καρρά.
Από το 1994 και για 6 χρόνια συνεργάζεται με το Θέατρο Ελληνικών χορών «Δόρα Στράτου» αλλά και με άλλους σημαντικούς φορείς, όπως το Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών, ενώ συμμετέχει και σε πολλές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και πολιτιστικές παραστάσεις στην Ελλάδα, στο Μέγαρο μουσικής, το Ηρώδειο, αλλά και το εξωτερικό, Αμερική, Αίγυπτο, Κένυα, Σουδάν, Σομαλία Ν. Αφρική καθώς και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.

Έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους παραδοσιακούς τραγουδιστές όπως τους:  Δόμνα Σαμίου, Χρόνη Αηδονίδη, Καριοφύλη Δοϊτσίδη, Ξανθίππη Καραθανάση, Αντώνη Κυρίτση,  Κώστα Νάκα,  Σοφία και Θανάση Βώττα, Γιώτα Βέη, Βαγγελιώ Χρηστιά, Φιλιώ Πυργάκη, Μιχάλη Καλιοτζίδη, Βαγγέλη Δημούδη, Βασίλη Σερμπέζη, Μάνο Κουτσαγγελίδη, Γιώτα Γρίβα, Νάσια Κονιτοπούλου,  Χρήστο Τσιτσιμίκα, Λάζαρο Τσαμπά, Παναγιώτη Λάλεζα,Θύμιο Γκογκίδη. 
Εμφανίστηκε στην Ελληνική κρατική τηλεόραση στις εκπομπές «Μουσική Παράδοση»του Παναγιώτη Μυλωνά και το "Αλάτι της γής" με το μουσικό σχήμα  ΕΠΑΤΣΗΜΟ που δημιούργησε μαζί με άλλους καταξιωμένους μουσικούς. 
Τα τελευταία 15 χρόνια διδάσκει παραδοσιακό κλαρίνο στα Μουσικά Σχολεία του Ιλίου, του Αλίμου, του Πειραιά και αλλού, καθώς και σε μουσικές σχολές ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.
Το 2002 κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός δίσκος με μουσική και τραγούδια της Θράκης με την ονομασία «ΘΡΑΚΗ» και το 2009, ο δεύτερος «Η Θράκη του σήμερα». 
Από το 2007 έως και σήμερα κυκλοφόρησαν τα βιβλία του με τίτλο Μουσικές καταγραφές της Θράκης, Μακεδονίας, Ηπείρου, Μωρηά, Θεσσαλίας και οι συλλογές Αποκριάτικα και Κάλαντα από τις εκδόσεις "Φίλιππος Νάκας".

Πηγές: www.tap.gr και http://www.thourio.gr/ (Βαγγέλης Παπαναστασίου, ένας ακόμη μουσικός Θουριώτης της διασποράς)

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *