Μπέλλος Γιώργος

Ο Γιώργος Μπέλλος παίζει παραδοσιακά πνευστά όργανα: κλαρίνο, φλογέρες, καβάλι κ.ά.

Έχει εκδώσει την δισκογραφική δουλειά «Ήπειρος, μουσική και χορός …στον τόπο» (CD & DVD), με τον Γιάννη Παπακώστα στο τραγούδι, 2008.

Έχει συγγράψει και πραγματοποιήσει την καταγραφή: «Τραγούδια του Συρράκου, καταγραφή από την ομάδα παραδοσιακού τραγουδιού του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων», βιβλίο με 2CD σε έκδοση του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων, 2007.

Μουσικολογικές του εργασίες έχουν δημοσιευτεί στα βιβλία-ένθετα των CD που παρουσιάζουν την φωνητική παράδοση των Ιωαννίνων: «Ζίτσα, Καταγραφές τραγουδιών και χορών περιοχής Ζίτσας», «Μελίσματα και τραγουδίσματα από την Αμπελιά», «Πογδόριανη, Καταγραφές παραδοσιακών τραγουδιών στον Παρακάλαμο» και «Καρίτσα, Καταγραφές τραγουδιών-Ιστορικών στοιχείων».

Εισήγησή του έχει δημοσιευτεί στα Πρακτικά Συμποσίου «Χαρά και πόνος στο Συρράκο» και εργάζεται μουσικολογικά για το Σούλι (υπό έκδοση).

Συμμετείχε με φλογέρες στα CD: «Χοροί και τραγούδια του Συρράκου» με τον Νίκο Γεροδήμο στο τραγούδι και τον Θωμά Χαλιγιάννη στο κλαρίνο και «Σαρακατσάνικα του χορού και του γάμου» του Λάμπρου Παπακώστα με τον Γρηγόρη Καψάλη στο κλαρίνο και με κλαρίνο για το Σούλι.

Ασχολείται με την έρευνα και καταγραφή, κατά διαστήματα έχει παρουσιάσει εκπομπές λαογραφίας στα ΜΜΕ, έχει εισηγηθεί σε σεμινάρια και συνέδρια, έχει δημοσιεύσει και έχει ασχοληθεί με γυναικείες ομάδες παραδοσιακού τραγουδιού.

Το 2007 συμμετείχε και εμφανίστηκε στις τηλεοπτικές εκπομπές: «Κάθε τόπος και τραγούδι, Συρράκο» του Γιώργη Μελίκη στην ΕΤ3, «Τοις μετρητοίς, στα πέριξ, Βραδέτο» του Σπύρου Παπαδόπουλου στην ΝΕΤ καθώς και σε δελτία ειδήσεων των ALPHA & ALTER και το 2008 στην εκπομπή «Μουσική Παράδοση» του Παναγιώτη Μυλωνά στην ΕΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 και αρκετές φορές σε τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς των Ιωαννίνων: «Εν χορώ, Οδοιπορικό στα Δωδωνοχώρια», «Εν χορώ, Τα δικά μας Χριστούγεννα» του Ηλία Γκαρτζονίκα στο TV1, «ΠΟ.ΤΟΥ.ΠΑΙ., Πάσχα στο Δίλοφο» της Ασπασίας Ζέρβα στο ΗΡΤ κ.ά.

Τον παρουσίασε το Δίφωνο, τεύχος Οκτωβρίου 2008.Είναι πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε. και εξασκεί το επάγγελμα.

Ήχοι που προέρχονται από την αρχαιότητα, βασισμένοι στην πεντατονία, σε ένα μουσικό ταξίδι στο δωρικό ηπειρώτικο ύφος που εκφράζει τον πόνο και το αίσθημα ακόμα και σήμερα, του«σεβντά»(έρωτα) και της «ξενιτιάς» και που πρέπει να έχεις πονέσει και να ξεφύγεις από τους baground ήχους (υπόκρουση) και μουσικές της εποχής για να νιώσεις την εσωτερική αναζήτηση της ψυχής μέσα από την μουσική σε μια διαδικασία μύησης.

Η «Παραδοσιακή Κομπανία Γιώργου Μπέλλου» αποτελεί μια άλλη θεώρηση στην παραδοσιακή μουσική και είναι μία από τις λίγες πλέον παραδοσιακές κομπανίες της Ηπείρου.

Είναι ένα μουσικό σχήμα που αποτελείται από την νέα γενιά μουσικών στα Γιάννινα, που έχουν ως συνειδητή επιλογή την μελέτη και απόδοση της παραδοσιακής μουσικής, μέσα από την βιωματική εμπειρία και την συμμετοχή στον κύκλο της ζωής (γάμος, βάφτιση, πανηγύρι).

Η μουσική πρόταση της Κομπανίας βασίζεται σε δύο άξονες. Ο πρώτος καλύπτει τις μουσικές ιδιαιτερότητες της Ηπείρου (Ζαγόρι, Πωγώνι, Τζουμέρκα, Λάκα Σούλι, Θεσπρωτία κτλ), αποδίδοντας παλιά τραγούδια με τον αυθεντικότερο τρόπο και τα παραδοσιακά όργανα: κλαρίνο και φλογέρα, βιολί, ντέφι, ακουστική κιθάρα (ή λαούτο).

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στις «φλογέρες της Ηπείρου», ένα μοναδικό και πρωτότυπο μουσικό πρόγραμμα που ανασυνθέτει και παρουσιάζει την ηπειρώτικη παράδοση μέσα από το παίξιμο της φλογέρας. Ο δεύτερος άξονας επεκτείνεται στα τραγούδια της Ελλάδας (Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, Ρούμελη, Μοριάς, Νησιά), με σεβασμό στα τοπικά ηχοχρώματα και (ανάλογα με τα μέλη της κομπανίας) παρουσιάζονται με μοναδικό τρόπο οι μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *