Καψάλης Νίκος

Γεννήθηκε το 1981 στη  Γερμανία (κοντά στην Κολωνία) και ήταν ανιψιός του Γρηγόρη Καψάλη.


Άρχισε να μαθαίνει κλαρίνο σε Γερμανικό Ωδείο σε ηλικία 9 χρονών.
Αργότερα ήρθε στην Ελλάδα, άκουσε το θείο του και του άρεσε ο τρόπος που έπαιζε τα τραγούδια, τους οργανικούς σκοπούς και προπάντων τη Ζαγορίσια «δουλειά». Αυτός ήταν και ο βασικός δάσκαλός του στα πρώτα του βήματα, αφού του έδειξε τα μυστικά του κλαρίνου (τεχνική, ρεπερτόριο, δρόμοι κ.ά.).
Τελείωσε το Λύκειο, πήρε το πτυχίο Αρμονίας και συγχρόνως άρχισε να παίζει σε μαγαζιά στην αρχή και αργότερα σε γάμους, πανηγύρια και άλλες εκδηλώσεις
Ήδη από τότε ξεχώρισε το παίξιμο και η δεξιοτεχνία του και άρχισαν να τον ζητάνε σε εκδηλώσεις και ηχογραφήσεις. Παράλληλα συνέχιζε την μελέτη του, δίπλα σε άλλους μουσικούς αλλά κύρια μόνος του κατακτώντας τα μυστικά του κλαρίνου και τα μουσικά ιδιώματα.
Συνεργάστηκε με όλους τους Ηπειρώτες μουσικούς και τραγουδιστές διαγράφοντας μια μοναδική και ζηλευτή πορεία για δώδεκα χρόνια.
Από όλους θεωρούνταν κορυφαίος μουσικός και είναι άπειρα τα περιστατικά που έχουν να διηγηθούν οι μουσικοί που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του, για το κορυφαίο μουσικό του επίπεδο.
Μπορούσε να παίξει πολλά μουσικά όργανα όπως, λαούτο, κιθάρα, αρμόνιο, ακορντεόν και κρουστά εξίσου καλά που προκαλούσε το θαυμασμό των άλλων μουσικών.
Ήταν μια ορχήστρα μόνος του!
Έπαιζε άψογα, χωρίς πρόβες καμιά φορά, από όλους τους τόνους, πράγμα που κορυφαίοι μουσικοί έπρεπε να προβάρουν αρκετές φορές πριν το τολμήσουν!!!
Αναδείχθηκε σε περιζήτητο μουσικό σε κάθε είδους εκδηλώσεις αλλά και ηχογραφήσεις ενώ παράλληλα έδειχνε κλαρίνο και σε νεώτερούς του.
Σημαντικοί σταθμοί στην καριέρα του το Ζαγόρι και το χωριό του αλλά και το Συρράκο όπου συνεργάστηκε για εφτά χρόνια σε όλα τα πανηγύρια και τους χορούς και εκδηλώσεις των Συρρακιωτών γράφοντας ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στη μουσική του τόπου και στους Συρρακιώτες –όπως προκύπτει και από τη δισκογραφία του
Ηχογράφησε με πολλούς τραγουδιστές αφήνοντας σημαντικό ηχογραφημένο υλικό και δείγματα μοναδικής δεξιοτεχνίας.
Η δισκογραφία του είναι (στουντιακές ηχογραφήσεις με περίπου χρονολογική σειρά – όσες γνωρίζουμε ότι υπάρχουν, με μικρή πιθανότητα να είναι ένα δύο ακόμα):
1.«Σαρακατσάνικα» με τον Θόδωρο Ράπτη.        
2.Γεώργιος Γεωργάκης, «Τραγούδια από τον κύκλο της ζωής». Με τους Κ. Καραπάνο, Ν. Μπατσή, Δ. Μπόγδο, Γ. Πατσούρα.
3.Ζαγόρι, «Επισκέψεις» (συμμετοχή) με τους Γρηγόρη Καψάλη και Γιώργο Πατσούρα.
4.«Δημοτικά τραγούδια» με τον Τομαρά Νίκο.
5.«Τραγούδια του Συρράκου», Καταγραφή από την Γυναικεία Ομάδα Παραδοσιακού Τραγουδιού (συμμετοχή).
6.Σύνδεσμος Συρρακιωτών Πρέβεζας «Συναυλία παραδοσιακής μουσικής» (συμμετοχή) με τους Β. Σερμπέζη, Στ. Μπόνια, Γ. Κωτσίνη κ.ά.
7. «Να ‘χα τ’ απόσκια συντροφιά» με τον Νίκο Γιαννακό.
8. «Έχω καημό μεγάλο» με τους Β. Μίχο, Θ. Ευαγγέλου, Γ. Γκούβα. 
9. «Δυο μαύρα μάτια π’ αγαπώ» με τους Β. Μίχο, Θ. Ευαγγέλου, Γ. Γκούβα.
10. «Τι να τα κάνω τα φλουριά» με τον Γιώργο Γκούβα.
11. «Γνήσια παραδοσιακά τραγούδια» με τον Νίκο Τομαρά.
12. «Σαν μπαίνω στο χορό» με τον Βασίλη Πόγια.
13. «Χοροστάσι στο Συρράκο» με τον Κώστα Γεροδήμο.
Πέρα από αυτές τις ηχογραφήσεις υπάρχουν πολλές ηχογραφήσεις ζωντανές από γλέντια, πανηγύρια και γάμους, είτε ηχογραφήσεις με ζωντανό ήχο.
Έφυγε μικρός, στις 25/10/2011, ίσα που είχε ξεκινήσει να γράφει τα πρώτα κεφάλαια μιας τεράστιας καριέρας που διαφαίνονταν ότι θα είχε.

Βιογραφικά στοιχεία απο: Γιώργος Μπέλλος  (Μουσικός μελετητής-Οργανοπαίκτης πνευστών οργάνων, κλαρίνο, φλογέρες, καβάλι κ.ά.)
Πηγή: sirrakiotis.blogspot.grl
Ακούστε: Νά'μουν παιδί στα 18 , Βασίλω Καλαματιανή , Σιγανά , Φράσια με γυρίσματα , Μοιρολόϊ - Πογωνίσιο , Ράστ - Λιβανατέϊκο , Σκάρος , Παλιά Ιτιά , Ξεχωρίσματα

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *