Σκορδής Ντίνος (Κώστας)


Ο Ντίνος Σκορδής γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1928 στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας.
Εκδήλωσε πολύ νωρίς την αγάπη του για τη μουσική και συγκεκριμένα για το κλαρίνο. 
Τον άφηναν να φυλάει τα πρόβατα και εκείνος έπαιρνε μαζί του κολοκύθες, τους άνοιγε τρύπες και με χειροποίητα καλάμια προσπαθούσε να παίξει. Οι γονείς του αντιδρούσαν αλλά αυτός επέμενε να του πάρουν φλογέρα και τελικά υποχώρησαν. 
Το 1948 κατέβηκε στην Αθήνα και λίγο αργότερα ξεκινάει μαθήματα κλαρίνου στη σχολή του Γιάννη Κυριακάτη.
Μετά τον πρώτο μήνα, ο Κυριακάτης ενθουσιάστηκε με το ταλέντο και την αγάπη του Ντίνου για το κλαρίνο και παρακάλεσε τον αδερφό του Γιάννη να μην τον σταματήσουν (ο Γιάννης είχε τις επιφυλάξεις του γιατί θεωρούσε ότι μπορεί να ήταν κάτι προσωρινό). 
Δίπλα στον Γιάννη Κυριακάτη έμεινε 5 χρόνια κάνοντας μαθήματα. 
Μετέπειτα, με την παρότρυνση και τη βοήθειά του, δούλεψε επαγγελματικά μαζί του, περιστασιακά στο κέντρο «ΕΛΑΤΟΣ» και σε ταβέρνες, γάμους, εκδηλώσεις και πανηγύρια. 
Δούλεψε για πολλά χρόνια στην ταβέρνα του συμπατριώτη του Αργύρη Φαράντζου στο Αιγάλεω, ο οποίος αργότερα έγινε και κουμπάρος του και για αρκετά επίσης χρόνια, στο κέντρο «ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΑΥΛΗ» του συμπατριώτη του από την Καστριώτισσα, Ιωάννη Κελεπούρη, στο Περιστέρι. 
Τα καλοκαίρια πήγαινε σε όλα σχεδόν τα πανηγύρια της ιδιαίτερης πατρίδας του και διασκέδαζε τον κόσμο και στα οποία συνέβαιναν διάφορα περιστατικά από την αγάπη του κόσμου για τον ίδιο και για τη δεξιοτεχνία του στο κλαρίνο!
Συνεργάστηκε με πολλούς μεγάλους καλλιτέχνες της παραδοσιακής μουσικής, μουσικούς και τραγουδιστές όπως, η Γιώτα Παπακωστοπούλου, η Σοφία Βώττα, ο Θανάσης Βώττας, ο Γιάννης Κοντάρας, η Βάσω Σκαφίδα κ.α και βοήθησε πολλούς νέους, ανερχόμενους τότε καλλιτέχνες, στους οποίους πίστεψε και οι οποίοι αργότερα, εξελίχτηκαν σε μεγάλα ονόματα της παραδοσιακής μουσικής όπως ο Γιάννης Σιέττος.
Πέθανε στις 22 Ιουνίου 1989 αφήνοντας πίσω του μεγάλη μουσική και πολιτιστική κληρονομιά η οποία δυστυχώς από επιλογή του ιδίου, λόγω της οικογενειακής του κατάστασης δεν έχει αποτυπωθεί δισκογραφικά. 
Για τον ίδιο λόγο επίσης, αρνήθηκε και πολλές προτάσεις που του είχαν γίνει από την ομογένεια για να εργαστεί στην Αμερική. 
Πηγή-πληροφορίες: Δημήτρης και Αλεξία Σκορδή

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *